Sekszorg

- voor clienten -

Sekszorg is een combinatie van sekswerk en hulpverlening. Als seksverzorger bied ik ondersteuning op het gebied van seksualiteit en intimiteit aan mensen met een beperking of ziekte. Het kan gaan om voorlichting, samen tijd doorbrengen, lichamelijk contact zoals knuffelen, of seksueel contact. Jouw wensen worden uitgebreid besproken en we houden jouw tempo aan. Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt.

Intimiteit

Intimiteit is belangrijk voor iedereen. Dit kan fysiek en/of emotioneel zijn. Fysieke intimiteit zijn aanrakingen zoals een hand vasthouden, knuffelen, en seksuele activiteiten. Emotionele intimiteit gaat over het delen van persoonlijke gevoelens, gedachten en ervaringen.

Als je chronisch ziek bent of een beperking hebt kan intimiteit uitdagingen opleveren. Misschien heb je minder energie om sociaal contact op te bouwen, heb je door verminderde mobiliteit moeite om aanraking te initiëren, of raak je overweldigd door de sensorische prikkels. Bij problemen bij intimiteit met een beperking, kan sekszorg een uitkomst zijn.

Hulpvraag

Samen stellen we een hulpvraag op en kijken we waar jij behoefte aan hebt. Het kan zijn dat je alleen op zoek bent naar lichamelijke aanraking, maar wellicht wil je ook werken aan iets extra’s, zoals:

• Grenzen leren aangeven.
• Je (veranderde) lichaam leren kennen.
• Ontdekken wat jij prettig vind.
• Leren omgaan met sensorische prikkels tijdens seks.
• Verschillende technieken en speeltjes ontdekken voor masturbatie.
• Omgaan met angst of onzekerheid rondom intimiteit.
• Het interpreteren van sociale cue’s tijdens seks.
• Leren hoe je met een (toekomstig) partner om kan gaan.

Intake

Om elkaar vast wat te leren kennen en je wensen, behoeftes en hulpvraag vast te stellen, hebben we een intake gesprek. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Dit kan door te beeldbellen, of ik kom bij je langs. Als je het prettig vind kan je iemand uitnodigen bij het gesprek. Dit kan bijvoorbeeld een vriend(in), verzorger of begeleider zijn. Als je onder curatele staat (handelingsonbekwaam bent), moet er altijd een begeleider of mentor bij het intakegesprek zijn.

Samenwerking

Wanneer je een hulpverleningsteam hebt, kan het prettig zijn dat er direct contact is tussen mij en jouw hulpverleners. Door te overleggen met je hulpverlening kan ik beter rekening houden met jouw actuele gezondheidsstatus. Ook kunnen we dan multidisciplinair kijken naar je hulpvraag.

Ook bij sekszorg heb je recht op privacy. Ik geef geen informatie over jou door aan een ander, tenzij jij hier nadrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. Er zijn uitzonderingen op deze regel, die vind je hier.

Locatie

Hierbij gelden de voorwaarden zoals staan vermeld bij de verschillende dates.

Als je woont in een zorginstelling en daar af wilt spreken, is er toestemming nodig van de zorginstelling.